The Quarrymen
Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
The Quarrymen oli John Lennonin vuonna 1956 Liverpoolissa Pete Shottonin kanssa perustama skiffle- ja rock and roll -yhtye. The Quarrymenin alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat Lennonin ohella useat hänen lukioystävänsä, ja myöhemmin yhtyeeseen liittyivät Paul McCartney ja George Harrison. Vuonna 1960 Quarrymenistä muodostui historian suosituin yhtye, The Beatles.
Perustaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 1956 John Lennon kuuli ensi kertaa Elvis Presleyn ”Heartbreak Hotel” -kappaleen, jonka myötä hän innostui uudesta rock and roll -musiikkityylistä, joka johti tiensä Britanniaan Yhdysvalloista. Lennon ihastui rock and rolliin, ja siitä tuli hänen intohimonsa. Lennon halusi itsekin alkaa soittaa rock and roll'ia ja halusi perustaa oman bändinsä. Hän opetteli soittamaan kitaraa ja alkoi yrittää ystävystyä kaikkien kanssa, jotka vähänkin osasivat soittaa tai omistivat soittimia. Lennon, Shotton ja useat heidän lukiokaverinsa Quarry Bank -lukiosta alkoivat soittaa yhdessä ja perustivat yhtyeen, jonka nimeksi tuli väliaikaisesti The Blackjacks. Vuosien 1956 ja 1957 vaihteessa yhtye nimettiin The Quarrymeniksi. Nimi otettiin heidän lukionsa Quarry Bankin tunnussävelmästä, ja se oli Lennonin keksimä. Alkuperäiskokoonpano käsitti Lennonin (kitara ja laulu) ja Shottonin (pyykkilauta) ohella kitaristi Eric Griffitsin, banjoa soittaneen Len Garryn, rumpali Colin Hantonin ja basisti Len Garryn, jonka basso oli kotitekoinen pyykkilaatikkobasso. Kun Garry ei päässyt harjoituksiin tai esiintymisiin, häntä paikkasi Ivan Vaughn. The Quarrymen esiintyi alun perin mm. koulun konserteissa, juhlissa ja teki myös baarikeikkoja. Yhtyeen ohjelmistoon kuului tuolloin cover-kappaleita tunnettujen artistien, kuten Elvis Presleyn, Buddy Hollyn ja Chuck Berryn kappaleista.
Paul McCartneyn ja George Harrisonin liittyminen yhtyeeseen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]6. heinäkuuta 1957 Quarrymen esiintyi St. Peter's -kirkon pihajuhlissa Wooltonissa, ja konsertin jälkeen Ivan Vaughn esitteli Lennonin ystävälleen Paul McCartneylle. McCartney oli Lennonia kaksi vuotta nuorempi, ja piti myös kovasti rock and rollista. McCartney oli halukas liittymään yhtyeeseen, ja kun hän myöhemmin soitti Lennonille kitaraa, tämä vakuuttui Paulin kyvyistä ja kysyi McCartneyta liittymään yhtyeeseen. McCartneysta tuli Quarrymenin uusi jäsen, ja Lennon näki yhtyeen parantuneen huomattavasti McCartneyn tulon jälkeen. McCartneysta tuli Quarrymenin toinen keulahahmo ja laulaja Lennonin ohella. McCartneysta tuli myös Quarrymenin soolokitaristi Eric Griffitsin lähdettyä yhtyeestä. McCartneyn liityttyä yhtyeeseen Quarrymen alkoi harjoitella ahkerasti ja Lennon ja McCartney alkoivat myös kirjoittaa varhaisimpia sävellyksiään. Vuoden 1957 lokakuussa Quarrymen esiintyi ensi kertaa McCartney riveissään.
Aivan alkuvuodesta 1958, helmikuussa, McCartney esitteli Lennonille nuoren ystävänsä, hyvin lahjakkaan kitaristin George Harrisonin. Harrison viritti ensin kitaransa ja soitti sitten täydellisesti instrumentaalin kitarakappaleen "Guitar Boogien" bussin takapenkillä, mikä vakuutti Lennonin ja vaikka häntä epäilyttikin Harrisonin nuori ikä, Harrison oli niin lahjakas, että Lennon pyysi tätä Quarrymeniin. Harrison liittyi yhtyeeseen, mutta joutui kuitenkin alkuaikoinaan bändissä olemaan keikoilla lavan sivussa ja kadulla kävelemään hieman erillään muista Quarrymenin jäsenistä. Pian hän kuitenkin ystävystyi Lennonin kanssa ja hänestä tuli Quarrymenin täysvaltainen jäsen. Harrisonin liityttyä yhtyeeseen, hänet nähtiin porukan parhaana kitaristina, ja hänestä tuli Quarrymenin soolokitaristi, ja McCartneysta tuli rytmikitaristi, Lennonin tavoin. Samoihin aikoihin Quarrymeniin liittyi myös pianisti John Duff Love.
Ensimmäinen levytys
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 1958 The Quarrymen asteli omakustannelevytysstudioon nauhoittamaan kaksi omakustannelevytystä. Ne nauhoitettiin 400 punnan nauhurilla pienessä kotistudiossa, joka eräällä 63-vuotiaalla sähköliikkeen omistajalla oli rivitalossaan Kensingtonin alueella Liverpoolissa. The Quarrymenin jäsenet joutuivat maksamaan kahden laulun levytyksestä miehelle 17 šillinkiä ja 6 pennyä. The Quarrymen, tuolloisessa kokoonpanossaan; Lennon, McCartney, Harrison, Duff Lowe ja Hanton, päätti levyttää ensin cover-version Buddy Hollyn hittikappaleesta "That'll Be the Day". Toinen levytys oli Paul McCartneyn ja George Harrisonin yhdessä tekemä sävellys, Quarrymenin ensimmäinen levytetty oma kappale, "In Spite of All the Danger".
Vaikka kappale oli merkitty McCartneyn ja Harrisonin yhdessä tekemäksi, McCartney on myöhemmin sanonut että se on hänen tekemänsä kappale, ja Harrison teki siihen vain kitarasoolon. McCartney kommentoi asiaa näin vuonna 1995:
»Levytiedoissa lukee, että tekijöinä olimme minä ja George, mutta minä sen taisin säveltää. Minun kappaleeni se oli.»
The Quarrymenista The Beatlesiksi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pian ensi levytyksen jälkeen pianisti John Duff Lowe lähti Quarrymenistä, jolloin yhtyeeseen jäivät Lennon, McCartney, Harrison ja rumpali Hanton. Quarrymen jatkoi esiintymisiään teki tuolloin useita keikkoja eri ravintoloissa ja klubeilla. McCartney ja Lennon jatkoivat uusien omien kappaleidensa ja sävellyksiensä tekoa. The Quarrymen esiintyi tuolloin ensi kertaa mm. legendaarisella The Cavern Clubilla ja myös Pete Bestin äidin omistamalla Casbah-klubilla. Vuoden 1959 aikana rumpali Colin Hanton jätti yhtyeen ja samoihin aikoihin yhtyeessä soitti väliaikaisesti myös kitaristi Ken Brown, jonka pesti Quarrymenissä oli kuitenkin varsin lyhyt. Vuonna 1959 Quarrymeniin liittyi John Lennonin taideopistosta tuttu kaveri, basisti Stuart Sutcliffe, joka osti bassokitaransa rahoilla, jotka hän sai myymällä yhden maalauksistaan. 1960 The Quarrymen kävi esiintymässä Skotlannissa ja vaihtoi pian nimensä The Silver Beetlesiksi. Beetles tarkoitti kuvakuoriaisia, ja se oli kunnianosoitus Buddy Holly and The Crickets -yhtyeen nimelle. Hyvän mielikuvituksen omannut Lennon ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen nimeen ja väänsi sen mielessään muotoon The Beatles, joka oli mieleenpainuva ja ytimekäs nimi. Kaikki yhtyeen jäsenet pitivät uudesta nimestä ja näin yhtyeen nimeksi tuli virallisesti The Beatles. Lennon itse kertoi nimen alkuperästä eräässä haastattelussa näin:
»Näyssä minulle ilmestyi mies liekehtivässä piirassa, joka sanoi: "Nimenne on oleva Beatles, A:lla".»
The Quarrymenin jälkeen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kesällä 1960 The Beatles äänitti toisen oman kappaleensa, Lennonin ja McCartneyn yhdessä tekemän laulun "You'll Be Mine", lainanauhurilla McCartneyn kotona. Samana vuonna The Beatles lähti konsertoimaan Saksaan Hampuriin, luomaan itselleen lisää mainetta myös kotikaupunkinsa ympärillä, sillä Liverpoolissa ja sen lähiseuduilla yhtyeestä oli jo tullut melko suosittu, mutta muualla Britanniassa The Beatles oli yhä tuntematon. Kun Beatles lähti Hampuriin yhtyeeseen liittyi rumpaliksi tuttava Pete Best. Hampurissa The Beatles saavutti mainetta, ja siitä tuli Hampurissa ja sen lähikaupungeissa varsin suosittu. Esiintymiset klubeilla olivat usein loppuunmyytyjä. Loppuvuodesta Beatles palasi takaisin Liverpooliin, jossa yhtyeen suosio kasvoi entisestään ja sitä tultiin katsomaan jo muistakin kaupungeista. Vuonna 1961 The Beatles lähti uudelleen Hampuriin, jossa se levytti Tony Sheridanin kanssa uuden omakustannelevytyksen, "My Bonnie". Kun muu Beatles palasi Hampurista Britanniaan, päätti Stuart Sutcliffe erota yhteestä ja jäädä Hampuriin luomaan taiteilijan uraa. Beatlesin "My Bonnie" -levytystä kyseltiin useasti liverpoolilaisessa levykaupassa, sen omistajalta Brian Epsteiniltä, ja kun useat nuoret halusivat levyn, lähti Beatlesista kiinnostunut Epstein katsomaan yhtyeen esiintymistä Cavern Clubilla vuonna 1962. Epstein piti näkemästään, hän vakuuttui yhtyeen lahjakkuudesta, soittotaidoista ja tavasta ottaa yleisö haltuun esiintymisissään. Epsteinistä tuli Beatlesin manageri, ja The Beatles teki useita koe-esiintymisiä eri levy-yhtiöille, kunnes sai levytyssopimuksen Parlophonelta, EMI:n tytäryhtiöltä vuonna 1962, ehtona oli kuitenkin että yhtyeen rumpali vaihtuisi, sillä tuottaja George Martin ei pitänyt Bestiä muun yhtyeen tasoisena, tarpeeksi hyvänä rumpalina. Bestin korvasi Ringo Starr. The Beatlesin ensimmäinen single "Love Me Do" julkaistiin loppuvuodesta 1962, ja se nousi Britannian singlelistalla heti sijalle 17. Ensimmäinen albumi "Please Please Me" julkaistiin puolestaan alkuvuodesta 1963 ja se nousi albumilistan ykköseksi ja piti listan kärkipaikkaa hallussaan 30 viikkoa. The Beatlesista tuli Britannian suosituin yhtye ja vuonna 1964 julkaistun kolmannen albuminsa "A Hard Day's Night" ja single "I Want to Hold Your Hand" myötä yhtyeestä tuli huippusuosittu myös Amerikassa ja Aasiassa, mikä teki The Beatlesista koko maailman suosituimman yhtyeen. Jokaista albumia myytiin miljoonia kappaleita, ja Beatlesista tuli koko historian menestynein yhtye. The Beatles hajosi vuonna 1970 julkaistuaan 13 virallista studioalbumia ja useita kymmeniä menestyssinglejä. The Beatlesin arvioitu levyjen myyntimäärä on yli miljardi kopiota, ja yhtyeen albumeja myydään yhä kymmeniä, jopa satoja tuhansia vuosittain.
Diskografia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Studioalbumit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Open for Engagements (1994)
- Get Back – Together (1997)
- Songs We Remember (2004)
- Grey Album (2012)
Livealbumit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Live At The Halfmoon Pub Putney (2005)
- The Quarrymen Live! In Penny Lane (2020)
DVD
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- The Band That Started The Beatles (2009)
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Elliott Minz: John Lennon (elämäkerta)
- Steve Turner: Inside The Beatles - tarinat laulujen takaa
- The Beatles, Can't Buy Me Love; Britannia ja Amerikka
- The Beatles, 10 years that shocked the world